Aktuální jídelníčky menz MUNI
Aktuální nabídku jídel v menzách, bufetech a dalších stravovacích zařízeních Masarykovy univerzity najdete v mobilní aplikaci MobilKredit nebo ve webové aplikaci WebKredit
Doplňující informace k jídelníčkům
Alergeny ve stravování
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
1) Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich
1a) pšenice
1b) žito
1c) ječmen
1d) oves
1e) špalda
1f) kamut
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
8a) mandle
8b) lískové ořechy
8c) vlašské ořechy
8d) kešu ořechy
8e) pekanové ořechy
8f) para ořechy
8g) pistácie
8h) makadamie
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Informace o cenách
Informace o cenách
Vaši konkrétní cenu jídel lze zjistit v systému objednávání obědů WebKredit nebo na mobilu v aplikaci MobilKredit.
Převážná většina surovin v pokrmech uvařených našimi kuchaři pochází z České republiky s cílem podpořit české výrobce potravin a udržitelnost. Používáme pouze prověřené suroviny od stálých dodavatelů. Nenakupujeme levné nekvalitní potraviny.
Cena jídla poskytovaného v menzách je stanovena dle kalkulačních vzorců a zohledňuje vstupní cenu spotřebovaných potravin nakupovaných přes nákupní systém FBS, provozní a režijní náklady, platnou sazbou daně z přidané hodnoty a u cizích strávníků je v ceně kalkulována přirážka dle Pravidel pro kalkulaci ceny Masarykovy univerzity a Pravidel hospodaření SKM. Provozní a režijní náklady jsou fixní a jsou stanoveny jednou ročně na konci února, dle hospodaření SKM v předešlém roce. Cena jídla pro studenty zohledňuje dotaci MŠMT a cena jídla pro zaměstnance zohledňuje příspěvek zaměstnavatele na příslušný kalendářní rok.
Co to znamená v praxi? SKM menzy mají automatickou dynamickou tvorbu cen. Každý den se soutěží suroviny na přípravu jídel s nejlepší dostupnou cenou. Ceny vstupních surovin vstupují jako data do software, který kalkuluje výslednou cenu pro zákazníka. Výše ceny pro zákazníka je tedy dána cenou vstupních surovin a přirážkou SKM zahrnující náklady na výrobu jídel. Aktuální navýšení vstupních cen surovin je důvodem celkově vyšších cen jídel v SKM. Pokud se vstupní ceny sníží, dojde opět k poklesu ceny pro zákazníka. Vše se děje automaticky dle výpočetního vzorce. Takto se ceny jídel v SKM určují již od roku 2010.
Uvádíme příklad: Jeden týden nakoupíme květák za 50,- Kč na přípravu smaženého květáku a cena je x, ale další týden nakoupíme květák za 80,- Kč a cena smaženého květáku bude vyšší o náklad spojený s cenou květáku.
S legislativní změnou zákona o DPH se automaticky mění výše DPH a tím i konečná cena jídla.
Cena stravy je prezentována v aktuálních jídelníčcích po přihlášení do Webkreditu, nebo Mobilkreditu, v provozovnách na světelných tabulích a v tištěné podobě. Pro jednotlivé skupiny strávníků je určena zařazením strávníka do skupiny:
- Student, prezenční forma studia.
- Zaměstnanec, zaměstnanci s nárokem na dotaci poskytovanou zaměstnavatelem, která je mu vyplácena do mzdy.
- Strávník bez příspěvku, zaměstnanci bez dotace, studenti kombinované formy studia, cizí osoby.
Využijete-li k objednání či zakoupení pokrmu Vaši kartu (ISIC, zaměstnanecká karta), bude Vám účtována cena dle aktuálního zařazení do kategorie strávníka (student, zaměstnanec). V opačném případě bude účtována cena pro hosty.
Zařazení strávníků MU do skupin vyhodnocuje ÚVT MU z údajů personálního (PaMS) a studijního systému MU (IS). SKM MU data o zařazení osob nevyhodnocuje, pouze přebírá a to každý den v 1:00 hod.